Ce que le bailleur peut déduire du dépôt de garantie

Vuokranatajana olo on parhaimmillaan passiivisen tulon lähde, joka ei vaivaa mieltäsi jokapäiväisessä elämässä. Tämä autuus e ei kuitenkaan aina kestä pitkään, sillä joka vuokranantaja joutuu tilanteisiin, jotka voivat aiheuttaa harmaita hiuksia. Tässä listaamme suurimmat vuokranantajan huolenaiheet.

Yllätyskulut

Asuntosijoittaminen on helppo nähdä pelkkänä rahantekokoneena, joka tuottaa sijoittajalle tuloa vuodesta toiseen. Tilanne saattaa kuitenkin kääntyä myös päinvastaiseksi. Vuokranantajana sinun tulee aina varautua tiettyihin yllätyskuluihin.

Kiinteät kulut, kuten verot on helppo ennakoida, mutta, jos joku menee pieleen, kannattaa pitää tiettyä puskurirahastoa. Entä jos jotain rikkoutuu? Vesivahinko?
Vuokranantajan huolenaiheet eivät kuitenkaan jää tähän. Monet kulut eivät ole varsinaisesti yllättäviä, esimerkiksi putkiremontti on välttämättömyys jossain vaiheessa talon elinkaarta, joskin sen ajankohta saattaa tulla yllätyksenä. Tämän tietää valitettavasti moni 70-luvulla rakennetun asunnon omistaja, sillä putkiremonttiin jouduttiin paikoitellen tukeutumaan jo 20 vuotta talon valmistumisen jälkeen. Ikinä ei voi etukäteen tietää mikä oli hyvä rakennusvuosi, ja mitä on saattanut talon rakennus- tai suunnitteluvaiheessa mennä pieleen.

Myös alkuvuodesta 2020 yllättänyt COVID-19 pandemia on avannut monen silmät eri riskeille ja sille, kuinka nopeasti tilanne voi muuttua. Pandemia on iskenyt rajusti myös vuokratoiminnan harjoittajiin, sillä lomautusten myötä monen vuokralaisen maksukyky on alentunut merkittävästi. Myös moni ennen niin eloisa opiskelijakaupunki on hiljentynyt opintojen siirtyessä verkkoon. Ylipostikaupungeissa riittää monesti vuokralaisia, vaikka muille jakaa, mutta nyt moni opiskelija on saattanut kokonaan irtisanoa opiskelupaikkakunnallaan tyhjänpanttina seisovan asuntonsa koronatilanteen pitkittyessä. Ulkomaiset opiskelijat ja työkomennuksella olijat ovat myös palanneet sankoin joukoin kotiin. Tämä toimii opetuksena monelle siitä, ettei mitään voi ennakoida täydellisesti.

Yllätyskuluista voit lukea lisää täältä

Vaikeudet vuokranmaksussa

Vuokrasta saamasi tulo tuo varmasti mukavaa lisätienestiä arkeen. Ideaalitilanteessa vuokra saapuu tilille joka kuukausi ajoissa. Näin ei kuitenkaan aina käy ja joskus tämä johtuu vuokralaisen maksuvaikeuksista.

Jos vuokralaisella ilmenee ongelmia maksaa vuokransa ajoissa, on yleensä syynä yksinkertainen huolimattomuus tai unohdus, Siksi ei kannata heti rynnätä vuokralaisen ovelle vaatimaan puuttuvia rahoja, vaan lähettää hänelle muistutus ja hienovaraistesti muistuttaa, että vuokra kuuluu maksaa tiettyyn päivään mennessä.

Jos seuraava vuokranmaksupäivä alkaa jo lähenemään kannattaa viestintäänsä muuttaa hiukan napakammaksi, sillä vuokralaisen tulee myös tajuta, että vuokrasuhteen saa purkaa ilman irtisanomisaikaa maksamattomien vuokrien takia. Tässä kannattaa siis pitää myös puolensa, mutta muistaa kultainen keskitie: ei ylireagointia, mutta pidetään mielessä, että kyseessä on vakava asia.

Tyhjät kuukaudet

Vuokranantajan huolenaiheet liittyvät yleensä rahaan. Vuokratulon yllättävä ehtyminen ei kuitenkaan aina johdu mistään laiminlyönnistä, vaan yksinkertaisesti vuokralaisen muutosta. Moni vuokraisäntä päättyy sijoitusuransa aikana tilanteeseen, jossa vuokra-asunto makaa tyhjillään ja ei tuota vuokratuloa, tai voi jopa toimia varsinaisena rahasyöppönä omistajalleen.

Paras tapa välttää ns. tyhjiä kuukausia on investoida hyvään vuokrasuhteeseen ja pitää itse asunto myös siistissä ja asianmukaisessa kunnossa. Hyvä kommunikointi on yksi tärkeimpiä toimivan vuokrasuhteen piirteitä. Hyvästä vuokralaisesta halutaan pitää kiinni, mutta niin toisaalta myös vuokranantajastakin, ole siis sellainen!

Yksi pahimpia virheitä on ”kyllähän joku tämän huolii” tyyppinen ajattelu, joka on ollut valitettavasti arkipäivää jo vuosikymmeninen ajan Euroopan suurkaupungeissa ja on pikkuhiljaa hiipimässä Suomeen. Tässä ajattelumallissa vuokranantaja ei siis jaksa panostaa asunnon kunnostamiseen, sillä sen sijainti ja asuntopula takaa sen, että joku kuitenkin huolii asunnon sellaisenaan. Tämä on johtanut suuriin puutoksiin asuntojen kunnossa. Suomessa asuminen on usein korkeatasoista, mutta kellastuneet seinät ja halkeilevat maalit ovat silti yllättävän yleisiä hyvällä sijainnilla olevissa keskustakämpissä. Tähän ajattelumalliin ei annata tuudittautua, sillä mikään ei estä vuokralaista lähtemästä, jos nurkan takana vapautuu parempikuntoinen asunto. Lisää hyvän asumisviihtyvyyden ylläpidosta täältä

Häätö

Joskus vuokranantaja saattaa joutua ikävään tilanteeseen, jossa vuokralaisen häätäminen tulee kysymykseen. Häätö vaatii aina vakavan sopimusrikkomuksen, eikä vuokranantaja voi häätää vuokralaista itse, vaan siihen vaaditaan aina käräjäoikeuden antama häätötuomio. Yleisin syy häädölle on maksamattomat vuokrat.

Häätötilanne saattaa muuttua helposti painajaismaiseksi tilanteeksi, sillä häätö ei ole nopea, tai yksinkertainen prosessi. Tästä syystä sen pitkittyessä saatat löytää itsesi stressaavasta tilanteesta, jossa asunto ei paitsi tuota mitään, mutta et myöskään voi etsiä sinne uutta vuokralaista, edellisen vielä majaillessa siellä.

Vuokrien maksamatta jättäminen on selkeä syy vuokrasopimuksen purulle, ja tämän voi tehdä jo kahden kuukauden vuokrarästien jälkeen. Kuitenkin häädölle voi olla myös muita syitä, kuten häiritsevän elämän viettäminen, josta pitää siis olla todisteita, ja aiemmin annettuja varoituksia. Siksi kaikista toimista kannattaa pitää tarkasti kirjaa.

Vuokranantajan huolenaiheet: muistilista

Moni vuokranantajan huolenaiheista on paremmin hallitavissa, kun eri tilanteisiin varautuu etukäteen

  • Vakuutukset auttavat sinua monessa tilanteessa ja tuovat myös mielenrauhaa
  • Hyvä kommunikaatio on paras keino pitää yllä pitkiä vuokrasuhteita ja ehkäistä tyhjiä kuukausia
  • Parhain keino välttää ylimääräisiä kuluja on tarkistaa asunnon kunto säännöllisin väliajoin
  • Odottamattomat tilanteet, kuten häätö ovat harvinaisia, mutta mahdollisia tapauksia, siksi kannattaa etukäteen tietää, miten näissä tilanteissa tulee toimia

Les commentaires sont fermés.

Tutustu meidän online property management-ohjelmisto ja liity suuri vuokranantaja yhteisön. Yksinkertainen, mutta tehokas työkalu käyttävät tuhannet vuokranantajat!

HANKI TILI    MAKSUTON