Asunnon kunnostus: miten vuokranantaja voi parantaa asunnon viihtyvyyttä?

Asunnon kunnostus ja vuokraaminen on loistava keino saada lisätuottoa sijoitukselle. Moni ostaa kunnoltaan tyydyttävän ja huonon asunnon ja saa tuntuvan voiton remontoituaan sen, joko vuokratuoton, tai myyntivoiton muodossa. Matkassa on kuitenkin paljon mutkia ja voit päätyä tekemään virheitä. Seuraamalla näitä vinkkejä, voit välttää yleisimmät mokat. .

Seinäpinnat

Kävellessäsi rautakaupan maaliosastolla, näet koko värien kirjon räikeimmistä väreistä hillitympiin vaihtoehtoihin. Värejä löytyy joka makuun, mutta nyrkkisääntönä on se, että mitä hillitympi ja geneerisempi värisävy, sitä todennäköisemmin sitä siedetään. Omassa kodissasi voit toki kokeilla eri seinän värejä, mutta vuokralle annettavan asunnon kanssa kannattaa pitää hillitympi ote.

Jos asunto on alun pitäen tarkoitus antaa vuokralle, on hyvä suosia perusvärejä, toisin sanoen valkoista, tai muita neutraaleja vaaleita sävyjä. Valkoinen antaa myös tilan tuntua ja saa asunnon näyttämään puhtaammalta. Monet kuitenkin antavat oman entisen kotinsa vuokralle, jolloin asunnossa saattaa näkyä omistajansa tyyli. Tässä vaiheessa kannattaa kuitenkin harkita, voisiko kaikkein persoonallisimmat tyylinäytteet piilottaa ja esim. seinät maalata neutraalilla valkoisella.

Tämän voi toki tehdä myös jälkikäteen. On jokaisen vuokranantajan päätettävissä millaisia muutostöitä vuokralainen saa itse tehdä asuntoon. Joillakin on seinien maalaamiselle ja reikien poraamiselle ehdoton ”ei”, toiset ovat rennompia. Vaikka antaisitkin vuokralaisen maalata seinät oman makunsa mukaisesti, on silti räikeän pinkeillä seinillä varustettu asunto vaikeampi saada vuokrattua. Asukkaan tulee näyttöön saapuessaan voida kuvitella olevansa kotona kyseisessä asunnossa.

Lattiapinnat

Lattiapinnat, tai pikemminkin niiden turha uusiminen voi tulla kalliiksi kulueräksi asuntosijoituksen aikana. Siksi on tärkeää määrittää, millainen lattiamateriaali on paras vaihtoehto juuri sinun asunnollesi.

Parhaimmassa tapauksessa lattiapintojen uusiminen ei tule ajankohtaiseksi kovinkaan usein. Siksi myös lattia saattaa tuoda asuntoon kovin ikääntyneen ja tunkkaisen vaikutelman, sillä vanhassa asunnossa se on todennäköisesti jo vuosikymmeniä vanha.

Parketti on ylellinen ja suosittu vaihtoehto, mutta tässäkin tyyli on pahasti ajanut monen lattian ohi. Varsinkin ruudullinen mosaiikkiparketti, joka vielä 30 vuotta sitten toi ihmisten mielissä hohdokkaan tanssisalin glamouria asuntoon, on nykypäivänä monen inhokki. Tämä vielä yhdistettynä ajan tummentamaan puumateriaaliin ja naarmuihin, on ikääntynyt vaikutelma valmis.

Lattiamateriaaleista halvin, helppohoitoisin ja kieltämättä myös koruttomin on muovimatto. Väreissä kannattaa edelleen suosia mahdollisimman neutraaleja sävyjä. Myös lattiassa vaaleampi pinta saa huoneen näyttämään isommalta. Mihin materiaaliin lattiapinnassa päätyykään, ei tässäkään kannata sortua nykytrendeihin, sillä esimerkiksi viimevuosina suosittu kelopuulaminaatti tulee tulevina vuosina näyttämään leimallisen kymmenlukulaiselta. Onko tämä sitten hyvä vai huono asia, sen saamme tietää myöhemmin.

Sisustus

Suurin osa suomalaisista asunnoista vuokrataan ilman kalusteita. Kuitenkin kalustettujen asuntojen vuokraaminenkaan ei ole ihan epätavallista. Asunnon kunnostus on luonnollisesti erilaista asunnossa, johon kuuluu myös huonekaluja.

Tässä vaikuttaa eniten vuokrauksen luonne. Kalustettuna vuokrattu asunto on yleensä vuokranantajan oma koti, joka on tilapäisesti tyhjänä esimerkiksi ulkomaille, tai toiselle paikkakunnalle suuntautuvan työkomennuksen, tai opiskelujen takia. Kotiin on siis tarkoitus palata jossain vaiheessa, eli sisustusta ei ole siis syytä alkaa turhaan muuttamaan. Tässä vaiheessa asunnon käytettävyys on suurin tekijä, esim. itselle tunnearvoa sisältäviä koriste-esineitä voi siivota pois alta ja säilöä ne mieluummin vaikka kellarikomeroon. Näille ei ole vuokralaiselle mitään käyttöä.

Mikäli asunto on kalustettu yksinkertaisesti käytännön syistä, esimerkiksi vanhojen kalusteiden hävittämisen välttämiseksi, on syytä harkita asiaa uudelleen. Edesmenneeltä isoäidiltä perinnöksi saadun asunnon laittaminen vuokralle voi olla hyvä päätös, mutta vuokralainen ei välttämättä halua asua isoäidin kalusteiden ympäröimänä. Asunto menee todennäköisesti vuokralle paljon helpommin kalustettuna.

Tietyssä vuokratoiminnan osa-alueissa, esimerkiksi juuri opiskelijoille, tai työmatkalaisille vuokrattaessa on eduksesi, jos asunto on jo kalustettu. Näiden asuntojen vuokralaiset ovat usein lyhytaikaisempia, joten asunnossa tulee ensin ajatella käytännöllisyyttä ja viihtyvyyttä. Ei siis kannata tuhlata omaisuutta asunnon kalustamiseen merkkitavaroilla, mutta ei myöskään käyttää sitä oman vanhan sohvan viimeisenä lepopaikkana.

Tavalliset, toimivat, siistit ja helposti puhtaana pidettävät uudet huonekalut ovat tässä tilanteessa paras vaihtoehto. Tyylissä kannattaa myös välttää ylilyöntejä. Lyhytaikaisissa vuokrasuhteissa asuvat ovat todennäköisesti itse kotoisin joko ulkomailta, tai toisesta kaupungista, joten asuntojen sisustuksessa suositaan usein paikallisuutta. Poronsarvet ja kanteleet seinällä saattavat olla liiallista Suomi-hehkutusta, mutta esim. siistit valokuvataulut kaupungin historiallisista nähtävyyksistä taas mukava loppusilaus.

Asunnon tärkeimmät varusteet ovat varustellun keittiön ja kylpyhuoneen lisäksi toki sänky, ja asunnosta riippuen jonkinnäköiset pöydät ja tuolit. Mieti asuntoa varustaessasi mitä ottaisit itse mukaan muutaman kuukauden työkomennukselle, eli mille asunnossa on siis tarvetta. Esimerkiksi työpöydän valaisimen voi ostaa ruotsalaisesta huonekalujätistä alle viidellä eurolla, mutta sen vaikutus asumismukavuuteen voi olla merkittävä.

Keittiö ja kylpyhuone

Asunnon iän ja todellisen kunnon voi todeta helposti pelkästään katsomalla kylpyhuonetta ja keittiötä. Asunnon kunnostus tulee usein aloitettua juuri näistä huoneista, sillä niillä on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen- ja turvallisuuteen. Kerrostaloasumisessa näiden tilojen kunnossapito tulee yleensä hoidettua hyvin säännöllisten tarkastusten kautta, myös putkiremontti pitää huolen, ettei suomalainen kylpyhuone pääse ikääntymään kohtuuttoman pitkään.

Juuri asunnon tyyli ja henki on nähtävissä kaikkein voimakkaimmin näissä huoneissa. Trendit ovat muuttuneet vuosien varrella kovin voimakkaasti, joten 70-luvun maanläheiset sävyt ja 80-luvun pastellit ovat helposti tunnistettavia aikansa tyylinäytteitä, jotka harjaantumatonkin silmä havaitsee ikääntyneiksi.

Vanhan kylpyhuoneen omaavassa asunnossa on todennäköisesti tiedossa, edes suurin piirtein, missä vaiheessa putkiremontti tulee ajankohtaiseksi. Siksi, jos kylpyhuoneessa ei ole estetiikan lisäksi mitään varsinaista vikaa, ei suurta remonttia ei välttämättä kannata aloittaa. Kylpyhuoneen piristämiseen on olemassa monia keinoja. Moni unohtaa, että myös kylpyhuoneen kaakelipintoja voi maalata. 70-lukulaisen trendikkäät ruskeat kukkakaakelit voi peittää kaakelimaalilla, joka saa kylpyhuoneen muuttamaan muotoaan ilman laajaa remonttia. Tässä kannattaa myös suosia vaaleita ja puhtaita värejä. Nykyajan kylpyhuoneet suosivat onneksi valkoista ja erityisesti vaalean harmaata, joka todennäköisesti myös ikääntyy paremmin, kuin takavuosien huomiota herättävät värit.

Vanhoissa kylpyhuoneissa on myös jostain syystä suosittu nykyaikaiseen silmään hyvin tunkkaista kellertävää valoa, siinä missä modernit kylpyhuoneet tapaavat olla kirkkaan kylpylämäisesti valaistuja. Käyttämättömät vanhan standardin mukaiset hehkulamput alkavat olla viimeistään tässä vaiheessa jo tiensä päässä, mutta valon väriin vaikuttaa myös lampun, tai loisteputken päällä oleva kupu. Siksi uusikaan polttimo ei aika ratkaise ongelmaa. Valaistuksella ja maalauksella kylpyhuone on jo kuin uusi.

Keittiössä tärkein yksityiskohta on kodinkoneet. Jääkaappi ja liesi kuuluvat lähes aina suomalaisen vuokra-asunnon perusvarustukseen ja niiden kunnosta tulisi myös pitää huolta. Jos kodinkoneet ovat jo ajan tasalla, mutta keittiö ei näytä järin hehkeältä, voi syy olla juurikin vanhentuneessa estettiikassa Myös keittiö kannattaa riisua pahimmista menneiden vuosikymmenien trendeistä. Tässäkin voi tilauskohtausesti arvioida, tuleeko kyseeseen kokonainen remontti, vai selviääkö pienellä pintasilauksella. Keittiökaapit on yksi näkyvimpiä keittiön ilmeeseen vaikuttavia yksityiskohtia. Jos kaapit ovat muuten hyvässä kunnossa, voi aikanaan niin trendikkäät sinapinkeltaiset kaapit edes maalata, tai vaihtaa niihin uudet ovet.

Vuokralaisen muistilista: tärkeää muistettavaa

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, ettei tuo liikaa omaa tyyliään näkyville ja että kaikkein erikoisimmat ja kalleimmat varustukset jätetään omaan asuntoon. Asunnon kunnostus kuuluu myös vuokra-asunnon budjettiin. Aseta siis itsellesi budjetti ja yritä pysyä sen rajoissa niin hyvin, kuin mahdollista.

  • Vanhojen trendien mukaiset piirteet asunnossa tuovat siihen helposti vanhahtavan ilmeen, huolimatta siitä kuinka hyvässä kunnossa asunto on. Älä silti villiinny liikaa uusista trendeistä, sillä nekin vanhenevat aikanaan. Asunnon kunnostus ei ole trendien mukana kulkemista. Vain aika näyttää, mikä trendi vanhenee arvokkaasti.
  • Pidä värimaailma ja tyyli neutraalina. Vaikka asuntoon kuinka sopisi kirkkaanpunaiset seinät, on valkoinen maali silti varmempi vaihtoehto.  
  • Jos olet asunut asunnossa itse, saatat joutua korjailemaan oman tyylisi jälkiä uuden asukkaan tieltä.
  • Muutosten ei tarvitse olla kalliita, jo uudella maalipinnalla pääsee pitkälle.
  • Ennen kuin tyyliseikkoja, tai ulkonäköä edes katsotaan, tulisi asunnon aina olla muilta osin turvallinen ja kunnostettu.

Lisää aiheesta

Les commentaires sont fermés.

Tutustu meidän online property management-ohjelmisto ja liity suuri vuokranantaja yhteisön. Yksinkertainen, mutta tehokas työkalu käyttävät tuhannet vuokranantajat!

HANKI TILI    MAKSUTON