10 muistettavaa asiaa ennen uuden vuokralaisen muuttamista

Oletko jo löytänyt vuokralaisen omistamaasi asuntoon? Loistavaa! Ennen uuden vuokralaisen muuttamista, sinulla on kuitenkin paljon muistettavaa.
Tarkistuslistan tekeminen on helppoa ja varmistaa, että kaikki on kunnossa, joten voit rentoutua ja varmistaa, että kummankin osapuolen edut ovat turvattuna. Tässä on helppo tarkistuslista, jonka voit käydä läpi, kun olet aloittamassa uutta vuokrasuhdetta.

Tee korjaukset loppuun

On sinun vastuullasi varmistaa, että asunnossa on kaikki kunnossa. On sanomattakin selvää, että kaikki, mikä on mahdollisesti rikkoontunut edellisen asukkaan jäljiltä on korjattava ennen uuden asukkaan muuttamista asuntoon.
Kaikki vuokralaisten turvallisuuteen liittyvät asiat tulee myös olla hoidettu. Palovaroitin on pakollinen varuste, mutta sen ei välttämättä tarvitse olla hankittu valmiiksi, ennen vuokralaisen muuttamista sisään. Palovaroitin on kuitenkin niin halpa investointi, että sen hankkiminen valmiiksi voi olla hyvä idea, sen sijaan, että luottaa vuokralaisen hankkivan sen itse.
Maalaaminen on hyvä keino saada asunto näyttämään raikkaammalta, mutta todellisuudessa kyseessä voi olla myös turvallisuuskysymys: vanhoissa asunnoissa seinissä saattaa vielä olla lyijymaalia, sillä sen käyttö on lopetettu vasta viime vuosituhannen loppupuolella. Uusi maalipinta on siis hyvä idea myös tästä syystä

Tarkista laitteiden kunto

’Asunnon kiinteiden laitteiden kunto on hyvä’ tarkistaa edellisen asukkaan muutettua pois. Meneekö liesi ja uuni normaalisti päälle? Entä toimiiko jääkaappi? Näiden asioiden tarkastaminen ennen edellisen asukkaan takuuvuokran palauttamista säästää sinulta paljon vaivaa. Myös valaisimien ja mahdollisten kiinteiden kaihtimien kunto on hyvä tarkistaa.

Siivous

Varmista aina, että asunto on puhdas vuokralaisen muuttaessa sisään. Tämä antaa vuokralaisillesi hyvän esimerkin siitä osoittaa, missä kunnossa asunnon kuuluisi olla myös vuokrasopimuksen päättyessä. Vaikka edellinen asukas olisi siivonnut asunnon huolellisesti on silti hyvä varmistaa siisteys ennen uuden vuokralaisen muuttoa.
Jos asunto on ollut tyhjillään ennen seuraavan asukkaan muuttoa, tulisi se siivota. Tässä voit käyttää joko omia, tai ystävien ja sukulaisten hartiavoimia, tai jos rahaa liikenee, voit maksaa siivouksesta alan ammattilaiselle.

Tarkista lukot

Avaimet tulisi aina palauttaa edellisen vuokralaisen lähdettyä, joten niiden määrästä ja niistä teetetyistä kopioista tulisi aina tehdä kirjallinen luovutustodistus. Avaimia saattaa joskus hukkua, joka on täysin inhimillistä, mutta silloin kannattaa harkita lukkojen vaihtamista ennen seuraavan asukkaan sisään muuttoa.

Edellisen vuokralaisen vastuut

Mikäli vuokraat asuntoa kalustettuna, saattaa siihen liittyä myös kiinteitä laskuja, kuten vesilasku, tai esimerkiksi internet-yhteys. Tarksita siis, että kaikki on näiden kulujen osalta kunnossa, ennen kuin seuraava asuas muuttaa sisään.

Toteuta sovitut korjaukset

Jos asunnon tarkastuksessa ilmenee jotakin valittamisen varaa, tulisi nämä asiat korjata mahdollisimman nopeasti. Muuttoaikataula saattaa toki vaihdella, eli jos asukaan muutto tapahtuu nopeasti, voi olla, että et ehdi järjestämään korjausta kaikille listalla oleville asioille. Nämä tulisi kuitenkin hoitaa niin pian, kuin mahdollista.

Ensimmäinen vuokra ja vuokravakuus

Viimeistään muuttopäivänä sinun on kerättävä ensimmäisen kuukauden vuokra ja vakuus, joka yleensä vastaa kahden kuukauden vuokraa. Yleensä nyrkkisääntönä on se, että avaimet luovutetaan vuokralaiselle heti, kun vuokravakuus on maksettu. Ensimmäinen vuokra voidaan periä sen erääntymispäivänä, joka ei välttämättä ole sama, kuin muuttopäivä. Vuokralaisille on myös usein tapana tehdä luottotietojen tarkistus, mutta kannattaa pitää mielessä, että kunnossa olevat luottotiedot eivät ole takuu tunnollisesta vuokranmaksusta, eikä tiedossa oleva maksuhäiriö ole aina merkki huonosta maksukyvystä. Asiassa tulee siis myös käyttää omaa harkintaa.

Vuokrasopimuksen kirjoittaminen

Ennen uuden vuokralaisen muuttamista tarvitset vuokrasopimukseesi sopimuspohjan.. Rentilalta voit saada valmiita pohjia vuokrasopumuksille, joissa löytyy kaikki mitä tarvitset. Vuokrasopimuksessa on määriteltävä sopimuksen kesto ja kaikki velvoitteet, jotka vuokranantajalla ja vuokralaisella on.

Käy läpi vikalista vuokralaisen kanssa

Viimeistään muuttopäivänä asunnolle tulisi tehdä yhdessä vuokralaisen kanssa vikalista, jossa käydään läpi eri asunnon osien kunto ja mahdolliset korjattavat virheet. Kaikista näkyvistä virheistä tulisi ottaa kuvata ja tehdä tarvittavat kirjaukset. Moni jättää tämän vuokralaisen vastuulle, eli pyytää vuokralaista kertomaan, jos vikoja löytyy. Vuokralainen tulee kovin todennäköisesti ilmoittamaan niistä, sillä muuten nämä virheet saatetaan olettaa hänen aiheuttamikseen pois muuttaessa. Silti on parempi käydä viat läpi yhdessä ja tehdä niistä selkeä vikalista johon otetaan kummankin osapuolen allekirjoitukset.

Huolehdi yhteydenpidosta

Ideaalitilanteessa vuokrasuhde sujuu kuin itsestään ilman sen suurempia ongelmia. Tällaisessa tilanteessa vuokralaisen ei tarvitse välttämättä olla lainkaan vuokraisäntäänsä yhteydessä. Mahdollisuus yhteydenpitoon on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää ja vuokranantajan tulee olla tavoitettavissa kohtuullisessa ajassa. Vuokralaisella kannattaa antaa suora puhelinnumero ja mieluiten myös sähköpostiosoite ja yhteystiedot tulee myös muistaa päivittää niiden vaihtuessa.

Muistilista: Tärkeää muistettavaa

  • Vaikka edelliseltä asukkaalta oltaisiin vaadittu loppusiivous, varmista asunnon puhtaus ennen uuden vuokralaisen muuttamista.
  • Tarkista kaikkien laitteiden toimivuus.
  • Tee vikalista
  • Hoida paperityöt, kuten sopimuksen laatiminen ajoissa.
  • Varmista, että vuokralaiset ymmärtävät omat vastuunsa ja saavat sinuun tarvittaessa yhteyden.

Les commentaires sont fermés.

Tutustu meidän online property management-ohjelmisto ja liity suuri vuokranantaja yhteisön. Yksinkertainen, mutta tehokas työkalu käyttävät tuhannet vuokranantajat!

HANKI TILI    MAKSUTON