Yksityinen vuokratoiminta: opas alkuun

Ulkopuolisen avun käyttäminen voi tuoda todellisen loven lompakkoosi. Välitysfirmat veloittavat yleensä tuntuvasti palveluistaan, puhumattakaan jatkuvista ylläpitopalveluista, joita nykyään saatavilla erityisesti useamman asunnon omistaville vuokranantajille. Yksityinen vuokratoiminta omin voimin ei kuitenkaan ole vaikeaa. Aloita vuokraamalla yhtä asuntoa ja kun kokemuksesi kasvaa, voit halutessasi laajentaa. Tässä sinua auttaa pikaoppaamme.

Alkuun pääsy ja vuokralaisten hallinnointi

 1. Määrittele asunnon vuokrataso ottamalla huomioon kaikki kustannuksesi
 2. Mainontakulut tulevat vastaan jossain vaiheessa, mutta voit myös mainostaa ilmaisilla sivustoilla, kuten sosiaalisen median asunnonetsintäryhmissä.
 3. Vuokralaisten valinta – On tärkeää seuloa vuokralaiset hyvin, koska vuokralaiset tulevat loppujen lopuksi maksamaan asuntolainasi. Yleisin tarkistus, mitä vuokralaisille tehdään on luottotietojen tarkistaminen, mutta tämäkin asia on jokaisen itse päätettävissä. Aiheesta lisää täällä
 4. Laadi sopimus. Voit tarkistaa sivullamme, mikä vuokrasopimuspohja on paras tilanteeseesi ja ladata sopimuspohjan
 5. Muutto – Sopimus on tapana kirjoittaa ennen muuttoa ja avaimet saa käteensä yleensä heti, kun vakuus on maksettu. Kannattaa tehdä asunnosta kattava vikalista, niin, että on selvää kenen vastuulla mikäkin korjaus on. Aiheesta lisää täällä
 6. Vuokran periminen – helpoin tapa periä vuokra on vuokralaisen itse asettama automaattinen tilisiirto kerran kuussa.
 7. Vakuus – vuokravakuus on yleensä kahden, enintään kolmen, kuukauden vuokra, joka maksetaan joko suoraan vuokranantajalle, tai talletetaan erilliselle vakuustilille.
 8. Vuokrasopimuksen aikana – Varmista, että vuokralaiset tietävät, miten sinuun voi ottaa yhteyttä hätätilanteiden, ongelmien tai korjausten yhteydessä. Vastaa vuokralaisille aina ripeästi ja ota heidän pyyntönsä huomioon hyvän vuokratavn mukaisesti.
 9. Myöhästynyt vuokranmaksu- Päivän, tai kaksi myöhässä saapuva vuokra selittyy vielä rahan siirtoajalla, mutta jos vuokranmaksu viivästyy useita päiviä, kannattaa ensin hienovaraisesti muistuttaa vuokralaista ennen karhukirjeen lähettämistä. Unohduksia sattuu joskus kaikille.
 10. Vuokrasuhteen päättyminen – Tarkista kiinteistö ja palauta vuokrallesi vakuus viipymättä. Jos asunnossa on normaalin kulumisen lisäksi muita vaurioita, voit vähentää niiden osuuden vakuudesta, joskin tämä tulee aina perustella.

Asuntojen hallinnointi

Yksityinen vuokratoiminta onnistuu myös itse, mutta urakka ei suinkaan pääty vuokralaisten etsimiseen, jonka jälkeen voitkin viettää loppuelämäsi riippumatossa maikoillen. Myös huolenpito itse asunnosta kuuluu asiaan. Vuokralaiset ilmoittavat sinulle, jos asunnon kiinteät laitteistot, kuten liesi tai pesukone lakkaavat toimimasta, joten sinun tulee olla tavoitettavissa.

Sinun ei tarvitse rampata asunnossa koko ajan, eivätkä vuokralaiset todennäköisesti myöskään arvostaisi sitä. Muistathan, että asunto on vuokralaisen koti, jota koskee kotirauha. Voit kuitenkin halutessasi järjestää kiinteistön tarkistamisen vaikka kerran vuodessa. Jos asunnossa tehdään jonkinlaisia kunnostustöitä, voit samalla tarkistaa paikat yleisesti ja varmistaa, että asunto on edelleen hyvässä kunnossa.

Raha-asioiden hallinnointi

Yksityinen vuokratoiminta tarkoittaa myös sitä, että sinun on itse pysyttävä aina kartalla taloudellisesta tilanteestasi. Tulojen laskenta on hyvinkin helppoa, sillä vuokran määrä on pääsääntöisesti sama joka kuukausi. Jos vuokralaisesi ovat jääneet maksuistaan jälkeen, varmista, että pidät kirjaa suoritetuista maksuista ja maksurästeistä.

Vuokranantajana tulet todennäköisesti tutuiksi seuraavien kulujen kanssa:

 • Asuntolainen lyhennykset
 • Vakuutukset
 • Vastikkeet
 • Kaikenlaiset kunnostukset ja remontit asunnossa
 • Kiinteistön yhteiset remontit
 • Vuokravälityspalkkiot
 • Kuluneiden, tai rikkoutuneiden kiinteiden kalusteiden, sekä kodinkoneiden korvaaminen uusilla

Muista pitää kaikki kuitit tallella ja pitää kirjaa menoistasi, sillä monet niistä on verovähennyskelpoisia.

Muistettavaa

Hallinnoimalla asuntoa itse säästät tuntuvasti rahaa. Tässä vielä muutama muistettava asia

 • Pidä huolta vuokralaisistasi – Valitsemalla hyvät vuokralaiset ja kohtelemalla heitä hyvin varmistat myös hyvän vuokrasuhteen
 • Pidä huolta asunnosta – Pidä kaikki korjauset ja kunnostukset ajan tasalla, sekäreagoi vuokralaisten yhteydenottoihin ripeästi.
 • Pidä huolta raha-asioista – Pidä kuittisi tallella ja muista myös, että olet oikeutettu tiettyihin verovähennyksiin.  

Les commentaires sont fermés.

Tutustu meidän online property management-ohjelmisto ja liity suuri vuokranantaja yhteisön. Yksinkertainen, mutta tehokas työkalu käyttävät tuhannet vuokranantajat!

HANKI TILI    MAKSUTON