Kuinka löydät erinomaisen vuokralaisen vuokra-asunnollesi?

Vuokralaisen löytäminen ei ole aina helppoa. Siksi haluat varmistaa, että valitset asunnollesi parhaimman mahdollisen asukkaan. Moni vuokranantaja pitää tunnollisuutta ja luotettavuutta tärkeinä vuokralaisen ominaisuuksina. Näin voit etukäteen välttää ongelmia ja kiistatilanteita.

Tarjoamme neljä askelta, joiden avulla voit arvioida mikä hakijoista on sinulle oikea ja miten valitset vuokralaisen hakijoiden joukosta. Hyvä vuokralainen läpäisee nämä askeleet helposti, mutta ohjeistus on suunniteltu karsimaan heti pois huonot hakijat. Listamme sisältää käytännöllisiä vinkkejä, jotka auttavat varmistamaan vuokrasuhteen sujuvuuden ilman ylimääräistä stressiä ja päänsärkyjä.
.

1. Vuokralaisen valintaprosessi

Ensikontaktin saaminen

Asiakassuhde alkaa kahdella tavalla; joko vuokralainen soittaa sinulle tai lähettää sinulle viestin lisätietojen saamiseksi vuokrattavana olevasta kohteesta. Tässä vaiheessa älä epäröi kysyä muutamia lisäkysymyksiä, varmistautuaksesi siitä, ettet haaskaa aikaasi. Oikean vuokralaisen löytäminen tarkoittaa loppujen lopuksi hyvän sijoituksen varmistamista.

Ensitapaaminen

Kun vuokralaiseksi haluava on läpäissyt kaikki alustavat kysymyksesi ja sopinut tapaamisesta, on sinun tilaisuutesi saada hänestä ensivaikutelma. Luota intuitioosi, jos hakija vaikuttaa epäsiistiltä, epäluotettavalta tai muuten epämääräisiltä, voit vapaasti sulkea hakijan pois jatkosta.

Lopullinen vuokralaisen valinta

Tässä vaiheessa sinulla on todennäköisesti useita yhteydenottoja vuokrakohteesi hakijoilta. Jotkut heistä saattavat osoittautua epäluotettaviksi, kun taas toiset ovat läpäisseet kaikki kriteerisi ja ovat hyviä vaihtoehtoja. Vuokralaisen löytäminen onnistuu lopulta käyttämällä omaa arvostelukykyäsi

Sopimuksen allekirjoittaminen

Kun olet löytänyt sinulle oikean vuokralaisen, on aika allekirjoittaa vuokrasopimus asian virallistamiseksi. Käytä aikaa vuokrasopimuksen valmisteluun varmistaaksesi, ettei väärinkäsityksiä pääse syntymään. Tämä on viimeinen mahdollisuus selvittää väärinkäsitykset, ennen suurempien ongelmien syntymistä. Muistathan, että sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen on paljon hankalampi muokata vuokrasuhteeseen liittyviä yksityiskohtia.

2. Mitä liitteitä sinun tulisi kysyä?

Vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä kannattaa tarkistaa muutamia lisäasiakirjoja. Käymme nämä läpi tässä osiossa.

Henkilöllisyystodistus

Lakiasioiden suhteen vuokralaisen tulee olla yleensä 18 vuotta täyttänyt. Alaikäisen vuokrasopimukseen tarvitaan huoltajien suostumus. Tässä tapauksessa on tärkeää, että sekä vuokralainen että huoltajat allekirjoittavat vuokrasopimuksen. Suomessa henkilöllisyyden voi todistaa seuraavilla asiakirjoilla:

  • Voimassa oleva passi
  • Voimassa oleva henkilökortti
  • Ajokortti (harkinnanvarainen, ajokortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus)

Työsopimus tms.

Vuokrahakemuksessa kysytään yleensä hakijan kuukausipalkkaa selvittämään, voiko hakija suoriutua säännöllisestä vuokranmaksusta.  Jotkut vuokranantajat saattavat myös vaatia hakijalta todistuksen säännöllisistä tuloista. Jos vuokralainen työskentelee säännöllisessä palkkatyössä, palkkakuitin esittäminen on yleensä vaivattomin keino todistaa säännölliset tulot. Mikäli vuokralainen työskentelee yrittäjän, tai freelancerina, voi tulotason todistaa muilla tavoin. Mikä tahansa seuraavista kelpaa tulojen todistamiseksi.

  • Työsopimus
  • Palkkakuitti
  • Pankin tiliotteet ja laskutukset (freelancereilla)
  • Todistus muista tuloista (esim. pääomatulot)

3. Vuokralaisen löytäminen suositusten perusteella

Suomessa ei yleensä ole tapana kysyä suosituksia vuokralaisista, mutta toisaalta mikään ei estä sinua pyytämästä niitä. Ulkomaalaisen vuokralaisen kohdalla tämä saattaa tulla helpommin vastaan. Suosituksia voidaan pyytää useammalta taholta, joten jos olet erityisen epävarma ehdokkaasta, voit pyytää useampiakin suositteluja. Suosittelut eivät ainoastaan toimi todisteena ehdokkaan työsuhteesta, mutta kertovat myös hakijan luonteesta. Suositus voi olla joku seuraavista:

  • Aikaisemman vuokranantajan suositus
  • Työnantajan suositus
  • Työtoverin/ystävän/muun henkilön suositus

Jos hakijan työtilanne on epävarma, palkkataso alhainen vuokratasoon verrattuna, tai hakijalla on muita ongelmia todistaa maksukykynsä, voit pyytää vuokralle erillistä takaajaa, tai pyytää korkeampaa takuusummaa.  Tämä ei karkota vakavassa tarkoituksessa liikkeellä olevia hakijoita ja varmistaa, ettet saa vuokralaista, joka ei kykene suoriutumaan maksuistaan. Takaajan tulee pystyä toimittamaan takaamiseen tarvittavat asiakirjat, jos hakija ei siihen itse pysty.

Takaajan lisäksi voit Suomessa pyytää takuuvuokran, joka vastaa enintään kolmen kuukauden vuokraa. Tämä voi karkottaa joitakin hakijoita, mutta on sinänsä hyvä asia — vakava pitkäaikainen vuokrasuhde vaatii siihen sitoutunutta vuokralaista.

4. Vuokralaisen luotettavuuden varmistaminen

Ennen vuokralaisen valintaa, moni vuokranantaja tekee selvityksen vuokralaisen luottotiedoista. Moitteeton luottorekisteri ei silti ole tae vuokralaisen luotettavuudesta. Vuokralaisen valinta ei riipu pelkästä maksukyvystä.

Peukalosääntönä vuokran ei tulisi olla suurempi kuin kolmannes hakijan käytössä olevasta kuukausitulosta. Ihannetilanteessa luvun tulisi olla vielä vähemmän (jopa 25% ), mutta tätä ohjeistusta voidaan pitää vain suuntaa-antavana. Suurimmissa kaupungeissa, erityisesti pääkaupunkiseudulla moni asuu asunnossa, jossa vuokran määrä ylittää kolmasosan tuloista, mutta vuokranmaksu sujuu silti tunnollisesti. Varsinkin monet nuoret aikuiset, tai yksinasuvat ovat tässä tilanteessa. Maksukyvyn määrittäminen on siis vuokranantajan oman harkinnan varassa.

Voit myös kysyä asiasta edellisiltä vuokraisänniltä ja kuinka vuokralainen on maksanut vuokransa. Tapahtuiko maksu aina joka kuukausi ilman ongelmia, vai viivästyikö vuokranmaksu? Oliko vuokralaisella ongelmia työn suhteen vuokrasuhteen aikana? Jättikö hän joitakin laskuja maksamatta vai noudattiko sääntöjä tunnollisesti?

5. Muistilista

Käydään vielä nopeasti läpi kaikki se, mitä olet lukenut, jotta voit helposti pitää listaa siitä, mitä tarvitset vuokralaisen valitsemiseksi.

  1.  Älä pidä liikaa kiirettä hakijoiden valinnassa — tähän käytetty aika voi säästää sinut monelta päänsäryltä jatkossa.
  2. Varmistu, että tarvittavat liitteet on saatu, mieluiten alkuperäinen todistus kopion sijaan.
  3. Älä epäröi kysyä jopa kolmen kuukauden takuuvuokraa tai takaajaa, jos et ole täysin varma hakijan taloudellisesta tilanteesta.
  4. Suositukset voivat olla hyvä tapa hakijan luonteen selvittämiseksi — kysy niin monta kuin haluat.
  5. Luottamus on tärkeää. Varmistu siitä, kuinka luotettava hakija on. Näin säästyt ajan- ja rahanmenolta, sekä stressiltä.

Selaa hakijoita Rentilan avulla!

Nyt voit selata hakijoita vuokra-asuntosi ilmoitukseen kotisivullamme. Näin voit sujuvasti ja vaivattomasti löytää asuntoosi uuden vuokralaisen.

Tililtäsi, voit selata hakijoita.

.

Les commentaires sont fermés.

Tutustu meidän online property management-ohjelmisto ja liity suuri vuokranantaja yhteisön. Yksinkertainen, mutta tehokas työkalu käyttävät tuhannet vuokranantajat!

HANKI TILI    MAKSUTON