7 Asiaa, jotka sinun tulee tietää, ennen vuokranantajaksi ryhtymistä

Vuokranantajaksi ryhtyminen ei ole pieni päätös. Vuokranantajana toimiminen antaa parhaillaan kuukausittaista tuloa ja asuntojen omistaminen voi koitua hyväksi sijoitukseksi tulevaisuuden varalle. Ennen vuokranatajaksi ryhtymistä, lue lyhyt oppaamme, joka valmistaa sinut uusiin haasteisiin.

Älä pihistele vakuutuksissa

Vakuutuksia on helppo pitää yleisenä kulueränä, joka muistuttaa itsestään joka kuukausi. Ennen vuokranantajaksi ryhtymistä on hyvä muistaa, että vakuuttaminen kuitenkin kannattaa aina. Mitä pidempään ja mitä laajemmin harjoitat vuokraustoimintaa, todennäköisyys siihen, että jokin menee pieleen kasvaa. Vuokralaisen kannattaa aina myös aina hankkia laaja kotivakuutus, ja monesti tämä asetetaan ehdoksi asunnon vuokraamiselle. Asia kannattaa tehdä siis selväksi vuokrasuhteen alussa. näin säästyt ikäviltä yllätyksiltä.

Valitse oikeat vuokralaiset

Asunnon hankkiminen on aina sijoitus, josta haluat pitää huolta. Siksi sen jättäminen tuntemattoman hekilön armoille saattaa tuntua stressaavalta, mutta tässä kohtaa kannattaa pitää silmät auki vuokralaisen hakuprosessin aikana. Intuitioonsa voi luottaa, mutta sekään ei aina toimi. Päällisin puolin kelvolliselta vaikuttava vuokralainen saattaakin paljastua ongelmalliseksi tapaukseksi myöhemmin. Jos osaisimme kaikka valita juuri sopivan vuokralaisen, ei kiistoja, tai ongelmia tietty ikinä syntyisi.

Vuokralaisen valinnan voi myös jättää kokonaan ammattilaiselle: moni vuokravälitysfirma hoitaa koko homman puolestasi, mutta tämä aiheuttaa tietysti lisäkuluja. Vuokralaisen etsiminen omin voimin voi kuitenkin parhaimmillankin olla vaivalloinen prosessi, joten moni jättää sen mielellään muille, maksua vastaan.

Yleisin tarkastus, jonka vuokranantaja tekee on luottotietojen tarkastaminen. Moni vuokranantaja vaatii virheettömiä luottotietoja, mutta tässäkin voi käyttää henkilökohtaista harkintaa. Varsinkin, jos luottomerkintä johtuu vaikka yrityksen konkurssista, tai toisen henkilön lainan takaamisesta, ei se välttämättä merkitse, että henkilöllä tulee olemaan maksuvaikeuksia vuokransa kanssa. Tämä siis varsinkin silloin, jos mahdollinen velka on jo maksettu ja merkintä ei vain ole vielä poistunut. Jos maksuhäiriö johtuu laiminlyödystä vuokrasta, on ihan aiheellistakin suhtautua hakijaan kriitisesti. Täysin puhdas rekisterikään ei ole tae tunnollisesta vuokranmaksusta, joten luottotarkistus antaa parhaimmilaankin vain osvittaa henkilön maksuyvystä.

Vuokra-asuntoa haettaessa on usein myös tapana tiedustella hakijan tulotasoa ja tulojen lähdettä. Esimerkiksi asuntolainaa haettaessa moni pankki suosittelee, että enintään 25-33% tuloista menisi asumiseen. Vuokra-asumisen kohdalla, varsinkin suurten kaupunkien keskustayksiöiden ollessa kyseessä, tämä sääntö ei aina pidä paikkaansa. Ei ole mitenkään epätavallista, että esimerkiksi nuori osa-aikainen opiskelija maksaa vuokraa, joka käsittää lähemmäs puolet tuloista ja suoriutuu silti maksuistaan erinoimaisesti. Jos vuokralaisehdokkaan maksukyky huolettaa, voi vuokrasopimukseen kirjata takaajan. Tämän voi siis tehdä, jos henkilö on esimerkiksi määräaikasessa työsuhteessa, tai palkka on poikkeuksellisen pieni. Takaaja on yleensä varsinkin nuoren henkilön kohdalla vanhempi, tai muu sukulainen.

Kannattaa myös pitää mielessä, että ennestään tutulle henkilölle vuokraaminen voi myös koitua huonoksi päätökseksi. Toki jos veljentyttösi on vailla asuntoa, ja sinä vailla vuokralaista, on homma helposti hoidettu ja yleensä kaikki sujuu hyvin. Vaikka moni asia voidaan sopia ennestään tuttujen ihmisten kesken, tässä kannattaa silti pitää mielessä, että sukulaisuussuhde ei kuitenkaan ole tekosyy laiminlyödä velvollisuuksia vuokranantajana, eikä vuokralaisena. Kaikesta tulee myös aina tehdä viralliset paperit. Suullista sopimusta ei kannata tehdä edes ennnestään tutun ihmisen kanssa.

Pidä vuokralaistasi huolta

Kunnollisten vuokralaisten muutettua asuntoosi, sinun tulee ylläpitää hyvää vuokrasuhdetta. Tähän kuuluu tietty molemminpuolinen luottamus, joka on kaiken perusta. Vuokraisäntänä sinun tulee muistaa, että asunto on nyt vuokralaisen koti, joten mieti miten haluaisit itse tulla kohdelluksi asukkaana. Hyvän vuokrasuhteen ylläpidosta lisää täällä.

Selvitä, kenen puoleen päätyä hätätilanteessa

Ryhtyessäsi vuokranantajaksi, sinulta ei vaadita suurta ammattitaitoa remontoinnissa, tai asunnon kunnostamisessa, mutta sinun tulee vähintään tietää mistä saada apua. Pienet korjaukset voi tiko hoitaa myös itse, mutta on hyvä tietää oman osaamisensa rajat.

Kaikissa kunnostustöissä pitää aina myös olla selvillä viranomaismääräyksistä. Esimerkiksi sähkötöihin ei saa ryhtyä ummikkona, vaikka luueekin tietävänsä, miten homma toimii. Vaikka säästäisit ammattilaisen laskuissa, rikot lakia ja saata aiheuttaa itsellesi isomman laskun myöhemmin, tai pahimmassa tapauksessa saattaa asukkaat jopa hengenvaaran.

On siis hyvä olla perillä oman alueensa ammattilaisista, varsinkin jos vuokra-asunto sijaitsee kaukana omasta asuinpaikastasi. On varsin stressaavaa alkaa selvittämään asiaa vasta vahingon tapahduttua, joten siksi, kannattaa tehdä hiukan etuskäteisselvittelyä, tai jopa koota hätävaraksi lista yhteystiedoista.

Muista, että kyse on liiketoiminnasta

Vaikka vuokratoiminta olisikin pienimuotoista, älä silti unohda, että kyse on pohjimmillaan liiketoiminnasta. Jos valitset vuokralaisesi fiksusti ja ylläpidät hyviä suhteita, on todennäköisempää, että vuokrasuhteesta tulee pitkäkestoinen.

Vuokrasuhteessa on syytä olla ymmärtäväinen, mutta kummankin osapoulolen tulee aina muistaa oikeutesna ja velvollisuutensa.

Ennen vuokranantajaksi ryhtymistä: Tärkeää muistettavaa

Jos noudatat tätä tiedettävää opasta ennen vuokranantajaksi ryhtymistä, sinulla on hyvät mahdollisuudet välttää yleisiä virheitä. Tässä on tärkeitä muistettavia asioita:

  • Vakuutuksiin kannattaa suhtautua vakavasti ja vaatia kotivakuutusta myös vuokralaiselta
  • Kunnollisen vuokralaisen valinta on yksi suurimmista tekijöistä sijoituksesi kannalta
  • Kohtele vuokralaisiasi hyvin, jolloin mahdollistat pitkän ja sujuvan vuokrasuhteen.
  • Selvitä etukäteen kenen puoleen kääntyä ongelmien, tai vahinkojen syntyessä. Varsinkin silloin, kun vuokra-asunto sijaitsee alueella, jonka palvelut eivät ole sinulle tuttuja.

Aiheesta lisää

Les commentaires sont fermés.

Tutustu meidän online property management-ohjelmisto ja liity suuri vuokranantaja yhteisön. Yksinkertainen, mutta tehokas työkalu käyttävät tuhannet vuokranantajat!

HANKI TILI    MAKSUTON