Kiistat vuokra-asunnosta - kuinka sinun tulee toimia

Oletko valmis olemaan Kimppakämpän vuokranantaja ja mitä se tarkoittaa? Kaikki tietävät, että yhdessä asuminen on halvempaa asukkaille, mutta moni ei tiedä, että kimppakämpät ovat edullisempi vaihtoehto myös vuokranantajalle. Tämä artikkeli opstaa sinut alkuun.

Kimppakämpän vuokranantaja, mitä se tarkoittaa?

Yksinkertaisesti selitettynä, yhteisasumisella tarkoitetaan tietysti useamman, samaan perheeseen kuulumattoman ihmisen asumista yhdessä. Kaikista tavallinen yhteisasumisen muoto on soluasunnot, joissa majailee yleensä opiskelijoita. Yleensä asukkailla on kullakin oma huoneensa ja jaetut yhteistilat, joihin kuuluu kylpyhuone ja keittiö Mikä tahansa suurempi asunto voi siis päätyä kimppakämpäksi, mikäli asunot vuokrataan yhdessä kämppiksille, mutta vuokranantaja voi myös itse suunnitelmallisesti tehdä asunnostaa kimppakämpän, eli tehdä jokaiselle asukkaalle oman vuokrasopimuksen. Moni kimppakämpä vuokrataan kalustettuna, vähintäänkin yhteiset tilat olisi hyvä kalustaa valmiiksi. Kimppakämpän vuokranantaja saa siis päästää sisustustaitonsa valloilleen.

Tietyissä tilanteissa yhteisasuminen voi olla jopa hotellimaista, jolloin joka huoneessa olisi oma kylpyhuone, mutta tämä ratkaisu vaatisi rutkasti enemmän rahaa, siinä missä tavanomainen kimppakämppä voi olla mikä tahansa asunto.

Tyypilliset asukkaat

Opiskelijat

Tyypillisin yhteisasuja on nuorehko aikuinen, joka suorittaa opintojaan ja on osa-aikatöissä. Olennaisin syy yhteisasumiselle on kulujen vähentäminen, sillä huoneen vuokraaminen on luonnollisesti koko asunnon vuokraamista halvempaa. Nuoret asukkaat myös usein arvostavat sijaintia asunnon koon sijaan, joten vuokrakulujen jakaminen mahdollistaa kaupungin ytimessä asumisen, joka saattaisi muuten olla liian kallista. Yhteisasuminen voi myös parhaimmillaan olla yhteisöllinen kokemus, josta syntyy elinikäisiä ystävyyssuhteita. Opiskelijat joutuvat usein muuttamaan vieraalle paikkakunnalle, joten uusien piirien löytäminen helpottuu yhteisasumisen myötä.

Työssäkäyvät

Moni työssäkäyvä sinkku saattaa valita yhteisasumisen vaihtoehdoksi juuri samoista syistä, kuin opiskelijakin. Vaikka rahaa on nyt enemmän käytettävissä, moni saattaa kokea alennetut elinkustannukset hyväksi tavaksi säästää rahaa, esimerkiksi oman asunnon ostamista, tai opintolainan poismaksua varten. Moni saattaa myös olla tilapäisellä työkomennuksella, joka ei kestä kovin pitkään, joten vaatimattomampi asuminen käy hyvin.

Toinen kasvamassa oleva asukasluokka on niin sanotut digitaaliset nomadit, eli etänä työskentelevät ihmiset, jotka matkailevat ympäri maailmaa ja tarvitsevat asuntoa muutamiksi viikoiksi, tai kuukausiksi kerrallaan. Hotellit ja hostellit voivat olla mukava vaihtoehto, mutta moni kaipaa kodinomaisempaa tunnelmaa ja alhaisempia kuluja. COVID-19 pandemia on lopettanut kansainvälisen matkailun, kuin seinään, mutta korona-ajasta oppimamme etätyöskentelyn malli tulee todennäköisesti jatkumaan edes jossain muodossa myös tulevaisuudessa, joten tämä on hyvä asia pitää mielessä. Kun pandemia alkaa joku päivä hellittämään, voi olla, että edessämme on aivan täysin ennen näkemätön nomadien aalto.

Suuret ikäluokat

Vaikka stereotyyppisin ja edelleen yleisin asukas yhteisasumisessa on nuori aikuinen, on vanhempien asukkaiden yhteisasuminen maailmalla yleistyvä ilmiö. Palvelutaloissa asuminen on vanhuksille yleinen asumismuoto, mutta toimintakuntoisten ja reippaiden eläkeläisten asuminen saman katon alla aivan tavallisessa taloyhtiössä tuo myös yhteisöllisyyttä ja turvaa, sekä säästöä eläkepäivien alkaessa.

Moni kokee eläkkeelle jäädessään merkittävän tulotason laskun. Moni suomalainen vanhus on saattanut maksaa aikoinaan kovan hinnan talosta kunnassa, joka on myöhemmin alkanut kärsimään muuttotappiosta, joten sen hinta on huvennut olemattomiin. Eläkesäästäminen ei myöskään ole niin yleistä, kuin pankkien mainokssta voisi päätellä, joten yhteisasuminen voi tulla tarpeeseen.

Miksi yhteisasumista harkitaan?

Hinta

Vuokra-yksiö esimerkiksi Helsingin keskustassa maksaa yleensä lähemmäs 1000€, siinä missä yhteisasuminen voi olla niinkin halpaa, kuin 350€ kuussa.

Hyvä nyrkkisääntö asumiskuluille on yleensä se, että rahaa ei menisi asumiseen enempää, kuin 1/3 tuloista. Tämä on myös se ohjenuora, jota useimmat pankit käyttävät arvioidessaa asuntolainan hakijan maksukykyä. Todellisuudessa, tämä ei usein päde, sillä ei ole mitenkään erikoista, että moni suurissa kaupungeissa asuva käyttää reilusti enemmän, kuin 33,33% tuloistaan asumismenoihin. Opiskelijoiden kohdalla tämä luku voi hetkittäin olla jopa reippaasti yli 50%.
Tästä syystä yhteisasuminen voi säästää asukkaalta hyvin tuntuvan määrän rahaa vuositasolla, jonka voi käyttää joko elämiseen, tai laittaa säästöön.

Pysy perillä mitä asunnossa tapahtuu

Varsinkin hotellimaisemmassa asumisessa, voit tarjota huoneen siivouksen vaikka kerran viikossa tai kahden viikon välein. Monet vuokralaiset ottavat mielellään vastaan tämän palvelun ja sen avulla voit varmistaa, että asunto pysyy puhtaana ja kunnossa. Ammattilaisiivoojoen käyttäminen asunnoissa ei ole tänä päivänä enää harvinainen asia, eikä vain rikkaiden yksinoikeus, sillä monet yritykset tarjoavat tähän hyvin edullisia sopimuksia.

Säännöllisellä siivoamisella varmistat varsinkin kylpyhuoneiden ja keittiön pysymisen kunnossa. Varsinkin hotellimaisemmassa asumisessa asukkaat usein myös odottavat hotellimaista siisteyttä. Muutama kiinni palanut jälki liedessä kuuluu aivan normaaleihin asumisen jälkiin, mutta yhteisasumisessa olevassa asunnossa sitä voidaan pitää suurempana epäsiisteyden merkkinä.

Joustavat sopimukset

Yhteisasuminen on usein lyhytaikaisempaa, kuin perinteinen vuokra-asuminen, jossa on tapana vuokrata asunto vähintään 12 kuukaudeksi kerrallaan Kimppakämpän vuokranantaja voi tarjota huoneita vaikka kuukaudeksi kerrallaan. Tämä järjestely sopii yleensä vuokralaisille, jotka tarvitsevat asuntoa vain tilapäisesti. Opiskelijoiden kanssa on usein tapana sitoa vuokra-aika lukuvuoteen.

Vuokranantajana voit myös pyytää eri hintoja asumisen kestosta riippuen, mitä lyhyempi sopimus, sitä korkeampi hinta. Tällä kannustat vuokralaista varaamaan saman tien pidemmän ajan ja varmistat korkeamman täyttöasteen pidemmäksi aikaa.

Tyhjilleen jäävä asumus on myös riskinä yhteisasumisessa, kimppakämpän vuokranantaja saattaa joutua mainostamaan asuntoaan. Tässä sinua auttavat nykyiset asukkaat, jotka voivat suositella sitä kavereilleen, tai kollegoilleen. Kuka nyt ei haluasi asua ennestään mukavaksi todettujen ihmisten kanssa. Suosittelun kautta voit myös itse turvata selustaasi, sillä ennestään vanhalle asukkaalle tuttu ihminen on varmempi valinta, kuin täysin uppo-outo vuokralainen.

Pidä mielessä

Yhteiskäytössä oleva asunto on halvempi paitsi vuokralaiselle, mutta myös sinulle. Sähkö-, internet-, vesi- ja vakuutusmaksut maksetaan yhdestä asunnosta johon vuokralaiset maksavat vain vuokraa. Tämä säästää sinulta aikaa, vaivaa ja rahaa. Voit myös saada kerättyä tuntuvasti enemmän vuokraa erillisillä sopimuksilla, kuin mitä saisit, jos ison asunnon vuokraisi esimerkiksi perhe yhdellä sopimuksella

Useampi vuokralainen samassa asunnossa voi myös tuottaa lisätöitä, sillä vuokralaisten vaihtuvuus on suurempi. Kimppakämpän vuokranantaja saattaa heittää hyvästiti täydelliselle vuokralaiselle vain muutaman kuukauden päästä. Ongelmatapausten kohtaaminen saattaa tulla hiukan todennäköisemmäksi, mutta samaan aikaan voi miettiä asiaa myös siltä kantilta, että ongelmallisimpien vuokralaisten kanssa ei jäädä jumiin kovin pitkäksi aikaa, jos sopimuksia tehdään vain lyhyeksi aikaa kerrallaan.

Lisäkulut

Yhteisasumiseen tarkoitetuissa asunnoissa on yhteiskäytössä olevat keittiö, sekä WC, ja kypyhuone. Asunnoissa on yleensä myös jonkinlaisia yhteisiä oleskelutiloja, tai vähintään perinteinen olohuone. Varisnkin lyhytaikaisempia vuokrasopimuksia sovittaessa, vuokraan voi myös sisältyä siivouspalvelu.
Asuinympäristön varusteluissa ei periatteessa ole mitään rajaa. Jotkut yhteisasumistilat muistuttavat enemmänkin hotellia, joten varusteluina voi olla esimerkiksi työskentelytiloja, tai jopa oma kuntosali, Etelä-Euroopassa ei myöskään ole täysin epätavallista, että asukkaiden käytössä on jopa uima-allas.

Missä ikinä puitteissa oletkaan aloittamassa toimintaasi, kaikki tarjoamasi lisäpalvelut tulevat jättämään loven lompakkoosi, ennen, kuin pääset nauttimaan niiden tuotosta. On siis tärkeää miettiä oletko aloittamassa lähes hotellimaista majoitustoimintaa, vai isännöitkö yksinkertaisesti erillisillä vuokrasopimuksilla varustettua, kalustamaasi perheasuntoa. Jälimmäisessä näistä on selkeästi pienempi riski, mutta edeltävässä suuremman tuoton mahdollisuus.

Kimppakämpän vuokranantaja muistettavaa

  • Yhteisasuminen on kasvava asumisen malli, joka voi olla edullinen vaihtoehto paitsi vuokralaisille, myös vuokranantajalle
  • Pidä alusta asti mielessäsi millaiseen toimintaan haluat ryhtyä: hotellimaiseen, vai solumaiseen asumiseen.
  • Moni yhteisasumiskäytössä oleva asunto on valmiiksi kalustettu,joten saat päästää sisustustaitosi valloilleen.

Les commentaires sont fermés.

Tutustu meidän online property management-ohjelmisto ja liity suuri vuokranantaja yhteisön. Yksinkertainen, mutta tehokas työkalu käyttävät tuhannet vuokranantajat!

HANKI TILI    MAKSUTON